24 Ağustos 2011 Çarşamba

Savaş uçağını yerli üreteceğiz

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında “Jet Eğitim Uçağı ve Muharip Uçak Kavramsal Tasarım Projesi” sözleşmesi imzalandı. Sözleşme çalışmaları 9 aydır devam ediyordu.

Kendi savaş uçağımızı yapacağız
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile A.Ş. (TUSAŞ) arasında “Jet Eğitim Uçağı ve Muharip Uçak Kavramsal Tasarım Projesi” sözleşmesi imzalandı. TUSAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, TUSAŞ Balgat Tesislerinde gerçekleştirilen imza törenine Milli Savunma Bakanı (MSB) İsmet Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ile birlikte Genelkurmay, MSB, SSM, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve savunma sektöründen askeri ve sivil yetkililer katıldı. Savunma Sanayii İcra Komitesinin 15 Aralık 2010 tarihindeki toplantısında; Hava Kuvvetleri Komutanlığının 2020’li yıllardan sonraki jet eğitim uçağı ve muharip uçak ihtiyacının milli geliştirme projesi olarak karşılanması amacıyla ilk aşamada kavramsal tasarım yapılması için TUSAŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmişti.  Bu karar doğrultusunda yürütülen çalışmalar sonucunda, söz konusu kavramsal tasarım projesine ait sözleşme ve ilgili dokümanlar hazırlandı ve taraflarca müzakere edilerek üzerinde uzlaşma sağlandı.

Kirpi test ediliyor
Bu arada,  BMC Savunma Sanayi ve Özel Projeler Bölüm Yöneticisi Nadi Postoğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda 6 yıllık çalışma sonucunda üretilen mayına dayanıklı ’Kirpi’ isimli zırhlı araçların test sürecinin tamamlandığını söyledi. Araçların mayına ve diğer patlayıcılara karşı dayanıklı olduğunu, askerlerin sıcak soğuk, karlı, yağmurlu, gece gündüz tüm arazi ve iklim şartlarında rahat hareket edebilmesini sağladığını anlatan Postaoğlu, TSK ile imzalanan 500 araçlık siparişin şu ana kadar yaklaşık 200’ünü teslim ettiklerini kaydetti. Ayda 40 ile 60 adet arasında üretim yapıldığını ifade eden Postoğlu, “Kirpi”nin uygulamada elde ettiği başarıların memnuniyet verici olduğunu vurguladı.