28 Ağustos 2011 Pazar

BDP'lilerin sınırı geçmesine izin çıkmadı

BDP'lilerin sınıra yürüyüşüne jandarma müdahale etti

Operasyonların durdurulması için 'canlı kalkan' olacaklarını söyleyerek dün Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ne gelen yaklaşık 1500 kişilik grubun sınırı geçmesine izin verilmedi.

Geceyi sınırdaki Narlı Köyü’nde geçiren ve bu sabah yürüyerek sınıra gitmek isteyen yaklaşık 1500 kişilik grup, jandarma tarafından engellendi. Van, Ağrı, Muş, Ardahan, Iğdır ve Kars’tan ’canlı kalkan’ eylemi için Çukurca İlçesi’ne gelen gruba Van Bağımsız Milletvekilleri Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Bitlis Milletvekilli Hüsamettin Zenderlioğlu, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, bazı BDP’li Belediye Başkanları ve DTK yöneticileri de destek verdi. Irak sınırına yürümek isteyen grup dün Çukurca’ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Narlı Köyü girişinde durduruldu ve geçişlerine izin verilmedi.

Geceyi Narlı Köyü’nde geçiren grup bu sabah, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK  kamplarına yönelik sınır ötesi hava operasyonlarını protesto gösterisi yaptı. Grup adına Kürtçe açıklama yapan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, "Başlattığımız canlı kalkan eylemlerini sonuç alıncaya kadar sürdüreceğiz. Bu savaşta her gün onlarca Kürt ve Türk genci yaşamını yitiriyor" dedi.

Basın açıklaması ardından aralarında BDP Milletvekilleri, DTK yöneticileri, BDP’liler ve bazı belediye başkalarının aralarında bulunduğu grup, Narlı Köyü’nden 1 kilometre yürüyerek Kuzey Irak sınırı sıfır noktasında bulunan Üzümlü Köyü’ne gitmek istedi. Ancak, sınıra 10 kilometre kala yolda barikat kuran jandarma, geçişlerine izin vermedi. Gruptakiler bu kez panzerlerin önünde oturma eylemine başladı. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Hakkari Valisi Muammer Türker ile Çukurca Kaymakamı Levent Üstil’in gelmesini istedi. Güvenlik güçlerinin uyarılarına karşın grup oturma eylemini sonlandırmayınca, Çukarca İlçesi’nden takviye güç istendi. (DHA)