23 Ağustos 2011 Salı

İmralı’yı ziyaret izni istediler

İmralı’yı ziyaret izni istediler

İmralı görüşmelerindeki tıkanan süreçle ilgili bilgi almak isteyen BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, DTK eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Adalet Bakanlığı’na başvurarak Öcalan ile görüşme izni istedi. Bakanlığın talebe olumlu yaklaştığı öğrenildi.

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, partinin eşbaşkan olarak nitelediği Siirt Milletvekili Gültan Kışanak ile DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Adalet Bakanlığı’na İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşme başvurusunda bulundu.
Demirtaş, Kürt sorununun çözümü sürecindeki tıkanıklığı aşmak için Öcalan ile görüşmek istediklerini söyledi. Demirtaş, İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan ile 25 gündür görüşme gerçekleştirilmediğini ve bir tecritin söz konusu olduğunu ileri sürerek şöyle dedi: “Genel itibariyle tıkanan bir süreç var. Tıkanan bu süreci tıkandığı yerde açmak için görüşmek istiyoruz. Bu tıkanıklığı aşmak istiyoruz. Eğer görüşme gerçekleşirse, biz de görüşmeden sonra aramızda değerlendirme yapıp sayın Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve aydınlarla görüşebiliriz. Akil adamlar konusunda çalışma başlatılabilir.”

Soracaklarımız

Kışanak ise “İmralı’ya gidince ‘Ne oldu, süreç nerede tıkandı anlat’ diye soracağız. Biz gidip herşeyi öğrenmek istiyoruz. Karşılıklı olarak hangi öneriler getirildi, orada neler konuşuldu? Bu soruların yanıtlarını istiyoruz” dedi. Kışanak özetle şunları söyledi: Biz gidip şeyi öğrenmek istiyoruz. Kim, neyi, neden reddetti? Kim ne sundu? Örneğin PKK, İmralı’daki görüşmelere atfen, ‘Bu bizi kandırmaya oyalamaya yönelik bir süreçti’ diyor. Getirilen çözüm önerilerinin reddedildiği konuşuluyor. Dolayısıyla madem görüşmeler İmralı’da tıkandı, oradan açılmalı. Bizim düşüncemiz bu. Görüşmeden bir sonuç çıkabilir. Üstelik, bugüne kadar İmralı’yla hangi heyet görüştüyse onlardan da temsilciler katılabilir bizim heyetimize. Gelsinler bize görüşmelerin nerede tıkandığını onlarda izah etsin.”

Dilekçe işlemde
Bu arada Adalet Bakanlığı’nın BDP’lilerin dilekçesini işleme aldığı, görüşme talebine de olumlu yaklaştığı öğrenildi. Bakanlığın kararını bugün vermesi bekleniyor.

Diyalog çağrısı

BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani dün yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, BDP’nin “çatışmaların durması için diyalog kanalları açılsın” önerisini dikkate almak yerine gerilimi ve çatışmanın şiddetini arttıracak bir dil kullandığını ve bu yönde adımlar attığını iddia etti. Medya kuruluşlarının da tarihe “savaş medyası” olarak geçmemek için “Kandil’deki sivil ölümleri görmezden gelmemesi” gerektiğini savunan Geylani, açıklamasını “Çatışmaların durması için derhal gerekli diyalog kanalları açılmalıdır. Taraflar derhal silahları susturmalıdır. Başka da bir seçenek yoktur” ifadesiyle bitirdi.