10 Eylül 2011 Cumartesi

Mısır'da İsrail öfkesi

İsrailli diplomatları Mısırlı komandolar kurtardı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta başında resmi bir ziyarette bulunacağı Mısır’da da İsrail krizi yaşanıyor.

Geçen ay iki ülke sınırında beş Mısır askerinin İsrailli güvenlik güçlerince öldürülmesinden sonra tırmanan gerilim, dün göstericilerin başkent Kahire’deki İsrail Büyükelçiliği'ne yaptığı saldırıyla doruğa ulaştı.
Mısırlı protestocuların Büyükelçilik binasına girmesinin ardından binlerce gösterici ve polis arasında çıkan çatışmalarda iki kişinin öldüğü, 988 kişinin de yaralandığı bildirildi.
MISIRLILAR, İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE BÖYLE SALDIRDI / FOTO GALERİ
MISIR'DA BÜYÜK ÖFKE / WEB TV
Olayların ardından İsrail, Kahire'deki büyükelçi ve elçilik çalışanlarını tahliye etti. Büyükelçi Yizhak Levenon'un yardımcısı olarak tanımlanan bir diplomatın ise İsrail'in, Kahire'deki gösterilere nasıl bir yanıt vereceğine karar verene kadar Mısır'da kalacağı açıklandı.
Büyükelçi ve elçilik çalışanlarını taşıyan uçağın bu sabaha karşı İsrail'e iniş yaptığı bildirildi. İsrail ile Mısır arasında 19 Ağustos tarihinde başlayan diplomatik krizden bu yana İsrail'in Kahire Büyükelçisi Levenon, biri tatil olmak üzere üç kez ülkesine dönmüştü.
İSRAİLLİ DİPLOMATLARI MISIRLI KOMANDOLAR KURTARDI   
AFP'ye konuşan İsrailli bir yetkili, elçilik çalışanlarının Mısırlı komandolar tarafından kurtarıldığını söyledi.
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Altı kişi elçilikte mahsur kalmıştı ve can güvenlikleri konusunda gerçek anlamda endişe duyuyorduk. Ancak sonunda Mısırlı komandoalr tarafından başarılı bir şekilde kurtarıldılar" dedi.
/_np/8873/14368873.jpg
ELÇİLİK TALAN EDİLDİ
MENA haber ajansı, 46 polisin de yaralandığını çatışmalarda 17 kişinin ise gözaltına alındığını duyurdu.
Olaylar sırasında öfkeli kalabalık, saldırı girişimlerinin artması üzerine Mısır yönetimi tarafından inşa edilen 4 metre yüksekliğinde 150 metre uzunluğundaki beton güvenlik duvarını, saatler süren uğraşıların ardından yerle bir etti.
Bir gökdelenin 22’nci katındaki İsrail Büyükelçiliği’ne giren göstericiler, boş elçilik binasını talan etti.
Mısır devlet televizyonu, İçişleri Bakanlığı'nın polis memurlarının iznini iptal ederek, hepsini göreve çağırdığını bildirdi. Mısır Başbakanı İsam Şerif de kabineyi kriz toplantısına çağırdı.
İki ülke arasındaki gerilim, geçen ay İsrail'in Eliyat kenti yakınlarında bir konvoya düzenlenen saldırının ardından İsrail ordusunun Mısırlı 5 askeri öldürmesi ile artmıştı.
İsrail, olayın ardından "üzgün olduğunu" açıkladı ancak resmi olarak özür dilemedi. İsrail Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesini talep eden protestocular, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini veya en alt düzeye indirilmesini istiyor.
OBAMA, NETANYAHU'YU ARADI
Yaşanan son gerginliğin ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğü ve olaylardan duyduğu endişeyi dile getirdiği bildirildi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD'nin şiddet olaylarının artmasından endişe duyduğu ve olaylar artmadan sorunun çözülmesine yardımcı olmak için adımlar attığı ifade edildi.
Başkan Obama'nın ayrıca Mısır hükümetine çağrıda bulunduğu ve “İsrail Büyükelçiliğini korumak ve güvenliğini sağlamak için uluslararası yükümlülükleri olduğunu” söylediği belirtildi.

İsrail’in Türkiye’yi cezalandırma planı



İsrail’in aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye’yi ‘cezalandırma’ planı hazırladı. Yedioth Ahronoth gazetesine sızan plana göre Lieberman, Türkiye’yi 4 konuda vuracak planı bugün yapılacak bakanlar kurulu toplantısında hükümete sunacak. İşte Lieberman’ın Türkiye’ye karşı uygulayacağı C Planı’nın 4 ana maddesi:

1) Seyahat boykotu
Eğer plan kabul edilirse İsrail, Türkiye’ye karşı kapsamlı bir seyahat boykotu başlatacak. Hükümet, vatandaşlara çağrıda bulunup, uçuş aktarması amacıyla dahi olsa Türkiye topraklarına ayak basmamaları gerektiği konusunda uyaracak. Özellikle de Dökme Kurşun Operasyonu’nda görev yapan askerlerden Türkiye’ye gitmemeleri istenecek. İsrail, askerlerinin Türkiye’de tutuklanmasından çekiniyor.

2) Ermenilerle işbirliği
Lieberman bu ay ABD’ye yapacağı ziyaret sırasında, bu ülkedeki Ermeni lobisiyle bir dizi görüşme yapacak. İsrailli bakan, diyasporaya, Amerikan Kongresi’ndeki kulis çalışmaları konusunda destek teklif edecek. İsrail aynı zamanda, Ağrı Dağı’yla ilgili anlaşmazlık konusunda da diyasporaya yardımcı olacak.

3) PKK desteklenecek
Avigdor Lieberman’ın Türkiye’ye karşı işbirliğine gitmek istediği bir diğer odak, PKK olacak. Bakan, PKK’nın önde gelen bazı isimleriyle Avrupa’da bir araya gelecek ve ellerinin güçlenmesi doğrultusunda onlara katkı yapacak. Hatta PKK’ya silah satışı ve militanlara askeri eğitim vermek gibi seçenekler bile gündemde.

4) Azınlıklara eğilecekler
Bakan Lieberman, sadece Kürt sorununu kullanmakla kalmayacak, Türkiye’yi azınlıklar konusunda sıkıştırmak için de çalışacak. İsrail Dışişleri Bakanı, Türkiye’deki her türlü azınlığın durumunun kötü olduğu, devletin azınlıklar konusunda adil olmadığı gibi tezler konusunda İsrail’in tüm dünyadaki misyonlarını eğitecek ve bu görüşün çok sesli diplomatik dille yayılmasını sağlamaya çalışacak. 

Netanyahu bakanına kızdı
Lieberman'ın C Planı'na kendi Başbakanı'ndan tepki geldi. Binyamin Netanyahu adına Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Politikalarımız her zaman Türkiye ile ilişkilerin bozulmasını önlemek ve iki ülke arasındaki gerilimi düşürmek üzerine olmuştur" denildi.
Açıklamada Lieberman'ın Türkiye'yi cezalandırma planlarına üstü kapalı olarak karşı çıkıldı ve "Başbakanımız ve bakanlar kurulu (Türkiye ile ilişkilerde) gerginliğin tırmanması halinde olası teorileri değerlendirmiştir. Ama nihai karar ancak gerektiğinde verilecektir" denildi.